1. KARTUŞ
AĞDA
1.1.
İstenmeyen Tüyleri Uzaklaştırma Yöntemleri
Vücudumuzda
bazı kıllar gurur kaynağı iken (kirpik, saç) bazı kıllar kusur kabul edilebilir
(burun, kulak, kadınlarda dudak ve çene). Özellikle kadınlar, estetik
değerlerin etkisi ile vücutlarının belli yerlerindeki tüyleri uzaklaştırmak
ister. Bunun için çok farklı yöntemler bulunmaktadır.
Bu
yöntemleri depilasyon ve epilasyon olmak üzere iki gruba ayırabiliriz.
Depilasyon kıllar üzerinde geçici, epilasyon ise kalıcı sonuçlar verir.
Tıraş
bıçağı, ustura gibi kılı kökünden almaksızın tıraş etmek, kılları
güçlendireceğinden etkili bir yöntem değildir. Aynı şekilde tüy dökücü kremler
ve benzeri kozmetik ürünler de tüyleri kökünden almadığı için uzun süre etkili
olmaz. İstenmeyen tüylerden daha uzun süreli kurtulmanın yolu, kılı kökünden
almaktır. Doğru yöntem uygulanırsa tekrar kıl oluşumu, sağlıklı ve yetişkin bir
insanda 4 haftayı bulacağı için uzun süre pürüzsüz bir cilt görünümü elde
edilir.
1.2.
Sir Ağda
1.2.1.
Tanımı
Sir
ağda, çam ağaçlarından toplanan reçinelerin bal mumu, bitkisel maddeler ve
yağlar ile karıştırılarak birtakım işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen
kuvvetli bir ağdadır.
1.2.2.
İçeriği
Ana
maddesi reçinedir. Bu sebeple reçine ağda denildiği de olur.
Reçine: Çam ağaçlarından toplanan yapışkan ve bitkisel
maddedir. Reçine su ile çözülmez, yağda çözünür. Reçineler toplandıkları bölge,
iklim ve mevsim koşulları, ağaçların cinsi ve yaşı gibi etkenlere bağlı olarak
değişik kalitelerde olur. Bitkisel bir madde olduğu için aynı kalitede olsalar
bile ton farklılıkları gösterebilir.
Bal mumu: Genç işçi arıların ürettiği, salgılandığı anda
beyaz, sonra koyulaşan bir arı ürünüdür. 1 kg bal mumu üretmek için arıların
6-10 kg bal yemesi gerekir. Bu yüzden değerli bir doğal üründür. Bal mumu su
ile çözülmez, eter veya kloroformda erir.
Yağlar: Reçine ve bal mumunu çözmek amacıyla sir ağda
üretilirken birtakım yağlar (örneğin Paraffinium liquidium) kullanılır.
1.2.3.
Özellikleri
Etkilidir:
Çok kuvvetlidir, en kısa tüyleri dahi alır.
Düzenli kullanıldığında kıl köklerini zayıflatarak kılların daha zayıf, ince,
seyrek ve uzun sürede çıkmasını sağlar.
Kesinlikle şeker içermez, kıl köklerini beslemez.
Doğru uygulandığında batık, lekelenme, morarma yapmaz.
Cildin üzerindeki ölü tabaka da alındığından cilt yenilenir ve tazelenir.
Sağlıklıdır:
Bitkisel, güvenilir ve sağlıklıdır.
Son derece hijyeniktir.
Kartuş, spatula ve ağda kâğıtları tek kullanımlık olduğu için kişiye özel bir
uygulamadır.
Pratiktir:
Kolay ve pratiktir.
Hazırlığı kolay ve süresi kısadır. Hazırlık, cihaz içine ağdayı yerleştirip
cihazı çalıştırmaktan ibarettir.
İşlem süresi kısadır.
Yağ ile çözülür, duş gerektirmez. Salonlarda duş birimi bulundurulmasına gerek
yoktur.
Acısızdır:
Diğer uzun süreli yöntemlere göre acısız ve ağrısızdır.
Profesyoneldir:
Özel ısıtıcı cihazlar içinde ısıtılır.
Kendiliğinden döner başlıklı kartuşlardan veya metal konservelerden spatula
yardımıyla alınarak sürülür.
Özel çözücü yağ ile temizlenir.
Tek kullanımlık ağda kâğıtları ile çekilir.
Eğitimli uzmanlarca uygulanır.
Müşterinin ve uzmanın beğenisine hitap edecek bol çeşit (renk, koku, aroma ve
kıvam) seçeneği vardır.
1.2.4.
Çeşitleri
Ana
maddesi reçine olan sir ağdaya kıvam artırıcılar, yağlar, bitkisel özler,
aromalar, vb. katılarak farklı ağda çeşitleri elde edilmesi mümkündür. İyi bir
uzman sadece klasik natürel ağda ile işlem yapabilse de hem işe renk katmak hem
hizmet yelpazesini genişletmek için farklı ürünler kullanarak başarıyı artıracaktır.
Sir ağdada çeşitleme kullanılan pudra miktarı ile yapılır. İster kartuş olsun
ister konserve sir ağdalar, içerdikleri pudra miktarına göre üç ana grupta
toplanır. Bunlar;
- Pudrasız
- Az (ince) pudralı
- Çok (kalın) pudralıdır.
1.2.4.1.
Pudrasız Ağdalar
Hiç
pudra içermez. Bu sebeple hassas olmayan ciltler için doğrudan kullanılabilir.
Hassas bölge ve hassas cilde uygulanacak ise cilde önce bir kat talk pudrası
sürülmesi tavsiye edilir.
Pudrasız
ağdaların temel özellikleri şunlardır:
- Şeffaftır.
- Pudra içermez.
- Çok kuvvetlidir.
1.2.4.2.
Az Pudralı (İnce Pudralı) Ağdalar
Az
miktarda pudra içerirler. Bu sebeple hassas olmayan ciltler için doğrudan
kullanılabilir. Hassas bölge ve hassas cilde uygulanacak ise cilde önce bir kat
talk pudrası sürülmesi tavsiye edilir.
Az
pudraları ağdaların temel özellikleri şunlardır:
- Sedeflidir.
- Işıltılıdır.
- İnce pudralıdır.
- Renkleri içerdikleri aromaya göre çeşitlilik
gösterir.
- Pudrasız ağdalara nazaran daha kıvamlıdır.
1.2.4.3. Bol Pudralı (Kalın
Pudralı) Ağdalar
Yoğun
miktarda pudra içerirler. Hassas bölge ve ciltler başta olmak üzere her ciltte
uygulanabilir ve altına pudra uygulanmasına gerek yoktur. Kalın pudralıdır ve
ince pudralı ağdalara nazaran daha yoğun kıvamlıdır.
- Pudrasız ve ince pudralı gruba nazaran daha kalın
sürülür.
- Altına pudra sürülmeksizin doğrudan
uygulanabilir.
- Özellikle hassas bölgeler, terlemenin çok olduğu
bölgeler ve durumlar için uygundur.
- Canlı renklerde ve mattır.
1.2.5.
Sir Ağda Uygulamasında Talk Pudrasının İşlevi
Cilt
ile kıl birbirine çok yakın oluşumlardır. Dolayısıyla kıllara iyi yapışan bir
madde cilde de iyi yapışacaktır. Sir ağda uygulamasında kılları kökünden
alırken cilde en az zararı vermek amaçlanmaktadır. Bu nedenle cilt ile ağda
arasında koruyucu bir tabaka oluşturması amacıyla talk pudrası kullanılır.
Talk
pudrası aşağıdaki faydaları sağlar:
- Cilt ile ağda arasında koruyucu tabaka oluşturur.
- Ağdanın cilde doğrudan yapışmasını engeller.
Böylelikle cildi tahriş etmez.
- Üzerine yapışan zerrecikleriyle kılları daha
belirgin hâle getirir ve kıllar daha kolay kavranır.
- Cilt üzerinde yağ, ter, nem varsa emer; ağda için
zemini kuru tutar.
Sir
ağda uygulamasında pudra, pudrasız ağdaların altına ayrıca sürülebileceği gibi pudralı
ağdalar cilde doğrudan da uygulanabilir. Ağdanın içerdiği veya ağdanın altına
sürülen pudra miktarı çoğaldıkça ağdanın kıvamı yoğunlaşır, ağda yapışkanlığını
ve kuvvetini yitirir, ağdanın cilde yapışması zorlaşır fakat deriye yapışma az
olacağı için cilt tahrişleri, kızarıklık ve acı azalır.
Hassas
ciltlere ve bölgelere uygulama yapılırken ya pudralı ağdaların kullanılması ya
da alta bol pudra sürülmesi gerekir.
Elinizde
talk pudrası var ise tek çeşit ağda ile de her bölgeye ağda yapılabilir. Ancak
profesyonel bir salonda, müşteri memnuniyeti yaratma, farklı beğenilere ve
ihtiyaçlara cevap verebilme, servis kalitesinin yükseltilmesi gibi amaçlarla
pudrasız, ince pudralı ve kalın pudralı olmak üzere her kategori ağdanın
servise hazır bulundurulması tavsiye edilir. Bu üç grup ağda zaman içerisinde
farklı zevk ve beğenilere cevap vermek adına çeşitlendirilebilir.
Bunun
yanında sir ağdanın hiçbir çeşidinin raf ömrü yoktur. Ağda içine su veya yağ
kaçırılmadığı sürece bozulmaz. Bu nedenle aynı çeşit ağdalar arasında ton
farkları olması ağdanın bozuk olduğunu göstermez, reçine doğal
bir madde olduğu için ton farklılıkları da gayet normaldir.
Pudralı
ağdaları ısındıklarında pudranın konservede dibe çökmesi veya kartuşta bir yere
toplanması nedeniyle harelenmeler gösterebilir. Bu durum, ağdanın bozuk
olduğunu göstermez. Konserve ağdaların ara sıra spatula ile karıştırılması
gerekir.
1.2.6.
Sir Ağdanın Kalitesi
Sir
ağdanın kalitesi reçinenin geçirdiği işlemlere ve başta reçine olmak üzere
içine katılan maddelerin kalitesine bağlıdır. Bu nedenle daha kaliteli
depilasyon işlemi için seçilen ürünlerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması, CE
(Avrupa Standartları) uygunluk belgesine sahip olması ve kalite belgelerinin
mevcut olması gerekmektedir.
1.2.7.
Ağda Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Cildimiz,
her bölgede aynı hassasiyeti göstermez. Bacaklarımızdaki tenin hassasiyeti ile
kasıklarımızdaki tenin hassasiyeti bir değildir. Kol altları, yüz, kasıklar,
bacak araları, diğer bölgelere nazaran daha hassas bölgelerdir. Cilt
hassasiyeti fazla olunca cildin tahriş olma olasılığı artar. Bu durumda hassas
bölgelere sir ağda yaparken cildin tahriş olmasını engelleyecek birtakım
uygulamalar gerekebilir.
Ağda çeşidini belirlerken tek dikkat edilecek
husus, cilt veya bölge hassaslaştıkça ağdanın içerdiği pudra miktarının ya da
ağdadan önce sürülecek pudra miktarının artması gerektiğidir.
Bu sebeple yüz ağdası, bacak ağdası, kol ağdası
gibi farklı ağda çeşitlerine gerek yoktur. Hassas bölgelerde pudralı ağdaların
tercih edilmesi veya ağdadan önce pudra sürülmesi yeterlidir.
Pudrasız ağda kullanılıyorsa cilde ince bir kat
pudra sürülebilir. Hassas bölgelerde ve ciltlerde ise bol miktarda pudralama
yapılması gerekir.
İnce pudralı bir ağda kullanılıyorsa bacak ağdası
gibi göreceli fazla hassas olmayan bölgelerde alta pudralama yapılmayabilir
ancak hassas bölge ve ciltlerde pudralama yapılması tavsiye edilir.
Kalın pudralı bir ağda kullanılıyorsa alta pudra
sürmeksizin sir ağda uygulaması yapılabilir.
Cilt hassas ise pudralı ağdalar tercih edilmeli
veya ince pudralı / pudrasız ağdanın altına bol miktarda pudralama
yapılmalıdır.
1.3.
Sir Ağda Sistemleri
Sir
ağda üretildikten sonra ya kartuş dediğimiz kendiliğinden döner başlıklı
plastik tüplere ya da konserve dediğimiz metal kutulara doldurulur. Sir ağda
sistemleri, kartuş sistem ve konserve sistem olmak üzere ambalajına göre
isimlendirilir. Bu iki sistem arasında bazı farklar bulunur ancak her iki
ambalajın içerisinde de aynı ürün bulunmaktadır. Sistemlerin arasında ürün veya
kalite farkı yoktur, sadece uygulama farkları vardır.
1.3.1 Kartuş Sistem
Pudrasız,
ince pudralı ve kalın pudralı ağdalar olmak üzere üç farklı grup ağdadan
oluşur.
1.3.1.1
Uygulama Yöntemi
Isıtıcı
cihazda ambalajıyla beraber ısıtılmış 100 ml sir ağda içeren kartuşlar,
kendiliğinden döner başlıkları sayesinde incecik akar ve sürülür.
Resim
1.1: Kartuş ağda uygulaması Resim 1.2: Kartuş ağda
1.3.1.2.
Kartuş Sistem Uygulama Bölgeleri
Uzmanın
ve uygulama yapılan kişinin tercihine göre her bölgede uygulanabilir. Kartuş
sistem özellikle bacak, sırt, karın, kol gibi düz ve geniş yüzeylerde son
derece pratiktir. Çok oylumlu, girintili çıkıntılı bölgelerde ve kılların çok
uzun olduğu durumlarda uygulama biraz zorlaşabilir. Farklı bölgeler için farklı
başlıklardan faydalanılabilir.
Kartuş Başlık Çeşitleri
Üç
farklı kartuş başlığı vardır;
Büyük başlıklı kartuşlar: Bacak, kol gibi geniş yüzeyler için idealdir.
Küçük başlıklı kartuşlar: Daha dar alanlar (bikini, kol altı, vb.) için
idealdir.
Minik başlıklı kartuşlar: Şerit hâlinde çalışma yapılması gereken yerler
(kaş altı, bıyık, favori vb.) için idealdir.
Resim
1.3: Kartuş ağda başlıkları
Kartuş Ağda Başlıkları
Kartuş
başlıkları yüksek ısıda preslenmiştir, yapıştırma değildir. Bu sebeple yüksek
basınç altında kalmadığı veya kesici, delici alet ile zedelenmediği sürece
yerinden çıkması mümkün değildir ve kartuşlar tek kullanımlıktır, tekrar
doldurulamaz. Bitince çöpe atılır. Bir kişiye hizmet verirken bir kartuş tam
bitmiyorsa bir sonraki kişiye geçmeden önce kartuş başlıkları temizlenip
dezenfekte edilir.
Kartuş
başlıklarını temizlerken bir parça temiz ağda kâğıdına sir ağda temizleme ve
masaj yağı dökülür ve kartuş başlığındaki ağda bu yağlı kâğıt ile iyice
temizlenir. Daha sonra bir parça ağda kâğıdına bir miktar antibakteriyel
temizleme jeli sürülür ve kartuş başlığı iyice silinerek dezenfekte edilir.
İşlem sırasında yağın veya jelin kartuş başlığından içeri akmamasına dikkat
edilir.
1.3.1.3.
Kartuş Ağda Uygulamasında İdeal Duruş
İdeal
çalışma şekli, kartuşun ağda yapılacak yüzeye dik tutulmasıdır. Böylelikle hem
düzgün uygulama yapılır hem de kartuş içindeki ağda son damlasına kadar
tüketilebilir. Uygulama yapılacak kişiyi bakım yatağına yatırmak en doğru çözüm
olacaktır.
1.3.1.4.
Kartuş Ağdanın Isıtılması
Kartuş
ağdalar, özel kartuş ısıtıcı cihazlarda veya kombine ısıtıcının kartuş ısıtıcı
bölmesinde ısıtılır. Bunun için üretilmiş ayrı makineler bulunmaktadır.
Resim
1.4: Kartuş ağda ısıtıcıları
Cihaz
alırken seçilen ürünün garanti belgesine sahip olmasına ve garanti belgesinin
Sanayi Bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca seçilen makinenin
kartuş taşıyıcı ile kullanılan bir ürün olmasına özen gösterilmesi tavsiye
edilir.
Kartuş
taşıyıcı, kartuş ısıtıcı cihazlarda veya kombine ısıtıcı cihazın kartuş ısıtıcı
bölümünde ağdayı ısıtmak amacıyla tek kullanımlık döner başlıklı kartuş
ağdaların içine yerleştirildiği bölümdür. Kartuş taşıyıcılar, kartuş taşıyıcı
yuvasına yerleştirildikten sonra cihaz çalıştırılır ve kartuş ağda kendinden
termostatlı ve ısı ayarlı bu taşıyıcıların içinde ısınır. Uygulama esnasında
kartuş, kartuş taşıyıcının içinden çıkartılmaz. Böylelikle, uygulama yapan kişi direkt kartuşu tutmadığından
elleri yanmaz ve batmaz. Kartuş taşıyıcı, son derece ergonomik olduğundan
kolayca kavranır, temiz ve rahat bir çalışma sağlar.
Üstelik
içinde yer alan otomatik termostatı sayesinde uygulama esnasında kartuş
cihazdan ayrılsa bile ağdanın ısısı uzun süre korunur, uygulama kolaylığı ve
enerji tasarrufu sağlar.
1.3.1.5.
Cihaz Kullanımda Dikkat Edilecek Hususlar
- Cihazlar yerli ise TSE, ithal ise CE belgelerinin
bulunması yasa gereğidir.
- Kartuş ısıtıcı cihazlar sadece bu amaçla üretilen
100 ml kartuş ağdaları ısıtmak için üretilmiştir. Başka bir maddenin ısıtması
için kullanılmaz. Ağda, cihazın içine doğrudan dökülmez. Cihazın içine akan
ağda, cihazın bozulmasına yol açabilir.
- Konserve ısıtıcı cihazlar sadece bu amaçla
üretilen 800 ml konserve ağdaları ısıtmak için üretilmiştir. Başka bir maddenin
ısıtılması için kullanılmaz. Ağda, cihazın içine doğrudan dökülmez. Cihazın
içine akan ağda, cihazın bozulmasına yol açabilir.
- Cihazları çalıştırmadan önce kullanma
kılavuzlarını dikkatlice okuyunuz ve uyarılara uyunuz.
- Cihazla ilgili problem olduğu zaman yetkili
teknik servise başvurunuz. Cihazı açmaya veya kendiniz tamir etmeye
kalkışmayınız. Garanti süreniz dolmadı ise yetkili teknik servise başvururken
faturanız ve garanti belgenizi yanınızda bulundurunuz.
1.3.1.6.
Cihazların Temizliği
Cihazlar
tel tutucu ve temizlik kartonları ile korunursa içine ağda akmasını engellenir.
Cihazların bakımı ve temizliği günlük yapılırsa hem müşterilere daha iyi hizmet
verilmiş ve potansiyel görüntü tazelenmiş olur hem de cihazlar daha uzun ömürlü
olur.
Cihazların
bakımını günlük olarak cihaz temizleme solüsyonu ile yapabilirsiniz. Temiz ve
yumuşak bir beze dökeceğiniz cihaz temizleme solüsyonu ile ağda akan cihazı
veya komple yüzeyi yumuşak hareketlerle temizleyebilirsiniz.
1.4.
Şekerle Hazırlanan Ağdalar
Belli
ölçülerde karıştırılan şeker, limon (limon tuzu) ve su ile hazırlanan ağda
çeşitleridir. Hazır olarak satıldıkları gibi iş yeri ve ev ortamında
hazırlanabilir. Evde, hamamlarda, güzellik salonlarında, bazı berber
salonlarında hâlen uygulamaya devam edilmektedir.
1.4.1. Çeşitleri
El ağdası
Şeker ağdası (ılık ağda)
1.4.2. Şeker Ağda İle Sir Ağda Arasındaki Farklılıklar:
Yukarıda sayılan farklar dışında uygulama
yöntemi aşağı yukarı aynıdır.
1.5.
Sir Ağda Uygulama Öncesi ve Sonrası Kullanılan Kozmetikler
1.5.1.
Ağda Öncesi Jel
Ağda uygulama öncesinde antibakteriyel jel
tavsiye edilir çünkü kıllar, cildin derinliklerinde kıl kesesi içinde bulunur.
Sir ağda işlemi, kılları kökünden aldığı için kıl kesesinin olduğu yerde
mikropların yerleşmesi için ideal bir ortam oluşturur. Bu sebeple ağda işleminden
önce yüzeyi mikroplardan arındırmak gerekir. Aksi takdirde cilt mikrop
kapabilir. Çoğu zaman kendini sivilcelenme veya enfeksiyon olarak gösterir.
Hâlbuki mikropları ciltten temizler ve birtakım hijyen kurallarına dikkat
edersek bu rahatsızlıkların hepsini önleyebiliriz.
Temizleme jeli kullanılmasının bir başka önemli
sebebi, ağda yapılacak yüzeyin temiz ve kuru olması ihtiyacıdır. Cilt yüzeyinde
kozmetik ürünler, ter, yağ, kir vb. var ise ağda cilde yapışmaz. Temizleme
jeli, cildi temizleyerek ağdaya hazırlar.
Temizleme jeli kullanmadan sir ağda yapmak da
mümkündür. Ancak sir ağda uzmanının önce kendi sonra işlem yaptığı kişilerin
sağlığını düşünmesi, temiz ve hijyenik ortamlarda çalışması ve cildin mikrop
kapmaması için azami özeni göstermesi gerekmektedir.
Kaliteli bir temizleme jeli, antibakteriyel
özellik taşıması için belli derecede alkol içermelidir. Sir ağda işlemi sonrası
cildin üst tabakası alındığından hararet yapan cilde bu derece alkol içeren bir
ürün sürülürse cildi yakabilir. Ayrıca sir ağda sonrası alkol içeren ürünlerin
ağda yapılmış bölgeye sürülmesi cilt lekelenmelerine sebebiyet verebilir. Bu nedenle antibakteriyel temizleme
jelinin ağda sonrası değil, ağda öncesinde kullanılmasını gerekmektedir.
1.5.2. Sir Ağda
Temizleme Yağı
Sir ağda, reçine içerdiğinden sadece yağ ile çözülür Bu
sebeple su ile arındırmaya çalışmamalıdır. Sir ağda her türlü yağ ile
çözülebilir. Ayçiçek yağı, makine yağı, zeytinyağı vb. Ancak sağlık açısından
cildi tahriş etmeyen ve cilde zarar vermeyen yağlar kullanılmalıdır. Kozmetik
açıdan da güzel kokulu ve sürümü rahat yağlar kullanılmalıdır. Ağdayı çözerken
kullandığımız yağlarda aranması gereken bir başka özellik ise tohum yağları
içermemesidir çünkü tohum yağları, kıl kökünü besleyerek daha gür çıkmalarını
sağlar (Hint yağı, badem yağı, susam yağı gibi). Pek çok bebek yağının da bu
maddeleri içerdiği unutulmamalıdır. Bu sebeple herhangi bir yağ yerine tavsiye
edilen yağı kullanınız. Müşteriniz yağ ile temizlenmek istemeyebilir. Bu
durumda yağ kadar olmasa da yine kuvvetli çözücü özelliği olan ve kıl kökünü
beslemeyen nemlendirici ve rahatlatıcı losyon kullanılabilir.
İdeal sir ağda temizleme yağı aşağıdaki özellikleri
taşımalıdır:
Ciltteki
ağda kalıntılarını rahat ve hızlı bir şekilde çözmelidir.
Cilde
zarar vermemeli, cildi tahriş etmemelidir.
Çabuk
emilmelidir, bulaşma yapmamalıdır.
Ciltte
yağlı etki bırakmamalıdır.
Kıl
kökünü besleyen tohum yağları içermemelidir.
Cildi
nemlendirmeli, beslemelidir.
Hoş
kokulu ve kullanımı kolay olmalıdır.
1.5.3.
Nemlendirici ve Rahatlatıcı Losyon
Sir ağda işlemi sırasında cildin üst tabakası da alındığı
için hafif tahriş ve kızarıklık, nem kaybına bağlı yanma hissi olabilir. Bu
şikâyetleri en aza indirmek için işlemi bitirir bitirmez nemlendirici ve
rahatlatıcı losyon ile masaj yapılması önerilir.
1.5.4. Talk
Pudrası
Cilt üzerinde koruyucu tabaka oluşturmak ve kuru yüzey
sağlamak için kullanılan talk pudrasının dermatolojik, ince dokulu, yumuşak
formüllü ve çabuk yayılan bir ürün olması gereklidir. Pudra özellikle
koltukaltı ağdasında, önemli bir yardımcı üründür.
1.5.5. Peeling
Ürünler
Peeling ürünleri kıl dönmesi, batıklar veya çok kısa olduğu
için uçları belirgin olmayan kılların ağda öncesinde yüzeye çıkartılması için
kullanılır. Batık problemi var ise ağda işleminden önce nazik bir peeling ürünü
ile yumuşakça masaj yapılarak kıl uçlarının yüzeye çıkartılması tavsiye edilir.
1.5.6. Tüy
Çıkışını Geciktirici Ampul
Kıl köküne etki ederek tüyün tekrar çıkma süresini
geciktiren ve düzenli kullanıldığında zamanla tüylerin incelmesini sağlayan
üründür.
1.6. Sir Ağda
Uygulamasında Kullanılan Araç Gereçler
1.6.1. Ağda
Kâğıdı
İyi bir ağda kâğıdı aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
Tek
kullanımlık dokunmamış mensucat malzemeden
Sık
dokunmuş
Gözeneksiz,
damarsız, şeritsiz, pürüzsüz
Yeterli
kalınlıkta
Esnemeyen
Dayanıklı
Cildi
tahriş etmeyen
Ağdaya
iyi yapışan
Ağdayı
üzerine geçirmeyen
Cilde
direk temas eden ürünler için gerekli sertifikaya sahip olan
1.6.1.1 Ağda Kâğıdı Hazırlanması
Ağda kâğıtları genellikle 7 cm eninde, 100 m uzunluğunda
sarılmış rulolar hâlinde satılır. Ağda yapılacak bölgeye uygun ebatlarda
kesilerek kullanılır. Bacak ağdası için ideal uzunluk 20-25 cm şeritlerdir.
Daha küçük bölgeler için daha kısa şeritler kesilir. Bıyık, kaş gibi bir hayli
küçük bir bölgeye ağda yapılacak ise ağda kâğıdı kesilirken enine değil,
şekilde görüldüğü gibi boyuna kesilmelidir çünkü enine kesilen ağda kâğıdı
çekilirken esneyip kopabilir.
100 m rulo bezlerin dışında
tedarikçilerde 7 cm eninde, 22 cm boyunda hazır kesilmiş 100 adet ağda
kâğıdının yer aldığı kutular da satılmaktadır. Seyahat vb. durumlarda kullanmak
için aynı şekilde kesilip hazırlanmış 20 adet ağda kâğıdının bulunduğu paketler
de mevcuttur.
Ağda kâğıdını kesmek için ise kâğıt kesme makinesi çok
kullanışlı ve zamandan tasarruf sağlayan bir yardımcıdır.
1.6.2. Bakım
Yatağı
İşlemin en iyi şekilde yapılabilmesi için uygulama yapılacak
kişinin yere paralel yatırılması, bakım yatağının bir servisten diğerine
geçişte değiştirilmek üzere tek kullanımlık yatak rulosu veya yatak örtüsü ile
kaplanması tavsiye edilir.
1.6.3. Diğer Ürünler
Daha temiz ve hijyenik çalışma için tek kullanımlık
ürünlerden; iç çamaşırı, kimono / bornoz, saç bandı, terlik, slip, önlük vb.
ürünleri depolamak ve servis vermek için tekerlekli ağda arabaları, etajer veya
stantlardan, cihazları temizlemek için özel temizleyici solüsyonlardan
faydalanılabilir.
1.7. Sir Ağda
Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar
1.7.1 Sir Ağda
Yapılmasının Uygun Olmadığı Bölgeler
Göz
çevresi
Meme
uçları ve çevresi
Genital
bölge
Bu bölgelere kesinlikle sir ağda yapılmaz çünkü bu
bölgelerde cilt diğer bölgelere nazaran çok daha ince, sinir uçları da yüzeye
çok daha yakındır. Sir ağda çok kuvvetli olduğu için bu bölgelere uygulanması
sağlık problemlerine yol açabilir. Doktorlar, bu bölgelere sir ağda
uygulamasını kesinlikle önermezler.
1.7.2.
Uygulamanın Sakıncalı Olduğu Durumlar
İltihaplı
yaralar, açık yaralar, kabuk bağlamış yaralar
Yanık
cilt
Kesikler
Tahriş
olmuş cilt
Aktif
akneli (sivilceli) cilt
Et
benleri
Egzama
ve diğer cilt rahatsızlıkları olan cilt
Güneş
yanığı olmuş ciltlerde (Bronz tene yapılabilir.) kullanılmamalıdır.
Ayrıca
hamilelerin, cildi alerjik olan ve kan dolaşımı bozukluğu bulunan kişilerin sir
ağda kullanmadan önce doktora danışması tavsiye edilir.
Regl döneminde ağda yapılabilir ancak bu dönem ve öncesinde
kadınlar hormonal yapıları gereği daha hassas oldukları için işlem acılı ve
cilt tahrişleri daha fazla olabilir. Üstelik bu dönemde alınan kıllar 2-3 hafta
içinde tekrar gözle görülür ölçüde uzar. Bu sebeple ağda için en ideal zaman,
regl döneminden sonraki 1-2 haftadır.
1.7.3. Hassas
Ciltlere Sir Ağda Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar
Pudralı
ağda tercih edilmeli, yoksa alta bol miktarda pudra sürülmelidir.
Küçük
bölgeler hâlinde çalışılmalıdır.
Ağda
kâğıdının her çekimde yenilenmesi tavsiye edilir.
Küçük
bir bölgede deneme yapılması ve cildin reaksiyonlarının 2 saat boyunca
gözlemlenmesi tavsiye edilir. Cilt aşırı tepki veriyorsa ağda yapılmamalıdır.
İşlem
sonrası sir ağda temizleme yağı ile temizlenerek cilde hemen nemlendirici ve
rahatlatıcı losyon tatbik edilmeli ve her yarım saatte bir ya da ihtiyaç
duyulan sıklıkta nemlendirici ve rahatlatıcı losyon uygulaması tekrar
edilmelidir
Kişinin
regl, menopoz gibi hormonal değişiklikler geçirdiği dönemde olmadığından emin
olunmalıdır.
1.7.4. Sir Ağda
Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar
Sir ağda sonrası ilk 24 saat, hiç değilse 12 saat boyunca
dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Sir ağda sonrasında;
Duş
almamak,
Denize,
havuza veya saunaya girmemek,
Güneşe
çıkmamak,
Solaryuma
girmemek,
Cilde
alkol içeren ürünler (parfüm, kolonya, deodorant vb.) sürmemek,
Aşırı
terlememeye özen göstermek, terlenen bölgeye talk pudra uygulaması yapmak,
Ağda
sonrası kaşınma hissi normaldir, ağda yapılmış bölgeyi kaşımamak,
Ağda
sonrası cilde kozmetik uygulamamak,
Ağda
sonrası masaj işlemi yaptırmamaya dikkat etmek gerekmektedir.
1.7.5. Vücut
Isısının Ağda Uygulamasında Önemi
Ağda yapılacak kişinin cildi çok soğuk ise özellikle pudralı
ağda cilt üzerinde donarak sürüşü zorlaştırabilir. Bu durumda ellerinizle
kişinin vücut ısısını normale döndürmek amacıyla friksiyon yapılmalıdır.
Kişinin cildi çok sıcak ise ağda cilt üzerinde çok akışkan hâle gelebilir. Bu
durumda vücut ısısı normale dönene kadar beklenmeli ya daha pudralı ağdalar
tercih edilmelidir ya da alta bol pudra serperek ağdanın kıvamını
koyulaştırılmalıdır.
1.8. Ağda
Odasında Olması Gereken Özellikler
Rahat
çalışmaya imkân verecek kadar hareket alanı olmalıdır.
Oda
havadar olmalı, sabit ısıda kalmasına uygun bir havalandırma ve ısıtma
sistemine sahip bulunmalıdır.
Toprak
hatlı, yeterli ve uygun elektrik tesisatı olmalıdır.
Soyunma
kabini, paravan vb. olmalıdır.
Odanın
görselliğini sağlayacak ve müşteriyi rahat ettirecek dekor oluşturulmalıdır.
Odanın
aydınlatması iyi olmalıdır.
1.8.1. Ağda
Salonunda Bulunması Gereken Araç Gereçler
En iyi
çalışmayı sağlamak için bakım yatağı olmalıdır.
Ağdayı
ısıtmak için kartuş, konserve ya da kombine ısıtıcı cihazlar olmalıdır.
Yeterli
ve çeşitli ağda bulundurulmalıdır.
Ağda
ile ilgili yan ürünler ve aksesuarlar (ağda kâğıdı, ağda yağı, ağda losyonu,
antibakteriyel jel, pudra, temizlik kartonları, tel tutucu vb.) yeteri miktarda
bulundurulmalıdır.
Tüm
bunları yerleştirebileceğimiz tekerlekli stant, dolap vb. olmalıdır.
Sterilizasyon
cihazı bulundurulmalıdır.
Tek
kullanımlık ürünler (yatak rulosu veya yatak örtüsü, kullanıcı önlüğü, müşteri
için kimono, slip, saç bandı, terlik, vb.) yeterli miktarda bulundurulmalıdır.
Cihazı
temizlemek için cihaz temizleme solüsyonu bulundurulmalıdır.
Müşteri
hakkında notlar alabilmek için defter ve kalem bulundurulmalıdır.
1.9. İşlem
Öncesi Dikkat Edilecek Hususlar
Sir ağda işlemi öncesinde;
Ağda
odasının ısısına,
Cihazların
çalışıp çalışmadığına,
Uygun
bir ağda çeşidi seçilip seçilmediğine,
Ağdanın
yeterli derecede ısınıp ısınmadığına,
Ağda
odasının temizlik ve düzenine,
Ürünlerin
stok durumuna,
Müşterinin
ilk sir ağda deneyimi olup olmadığına,
Müşterinin
cildinde problem olup olmadığına,
Müşterinin
hamilelik ya da adet dönemi gibi hormonlarının farklı olduğu bir dönemde olup
olmadığına,
Müşterinin
vücut ısısına,
Müşterinin
cilt hassasiyetine,
Tüylerin
durumu ve çıkış yönüne dikkat edilmelidir.
2.
KONSERVE AĞDA
Kartuş ağda
uygulamasında da anlattığımız gibi sir ağda, üretildikten sonra ya kartuş
dediğimiz kendiliğinden döner başlıklı plastik tüplere ya da konserve
dediğimiz metal kutulara doldurulur. Sir ağda sistemleri, kartuş sistem ve
konserve sistem olmak üzere ambalajına göre isimlendirilir. Bu iki sistem
arasında bazı farklar bulunur ancak her iki ambalajın içinde de aynı ürün
bulunmaktadır. Sistemlerin arasında ürün veya kalite farkı yoktur sadece
uygulama farkları vardır.
Konserve ağda
pudrasız, ince pudralı ve kalın pudralı ağdalar olmak üzere üç farklı grup
ağdadan oluşur. Aynı grup içindeki ağdalarda aromaya göre çeşitler bulunur.
2.1.
Uygulama Yöntemi
Metal kutular
içinde bulunan 800 ml sir ağda, ambalajıyla birlikte ısıtıcı cihazın
içerisinde ısıtılıp spatula yardımı ile sürülür.
Resim
2.1: Konserve sistem ağda uygulaması
2.2. Konserve
Sistem Uygulama Bölgeleri
Konserve sistem, uzmanın
spatula ile daha rahat uygulama yapabildiği bir sistem olduğu için oylumlu,
girintili, çıkıntılı yüzeyler ve kısmen dar alanlar başta olmak üzere tercihe
göre ağda yapılması sakıncalı durum ve bölgeler dışında her yere
uygulanabilir. Kartuş ile girilemeyecek kadar oylumlu (kol altı, kasık vb.)
veya tüylerin çok olup kartuşların döner başlığına dolanmasından dolayı
kartuş ile girilmesi çok uygun olmayan durumlarda idealdir. Küçük bölgelerin
çalışılması için de uygundur.
2.3. Spatula
Kullanımı
Spatulanın ucuna bal
kıvamındaki bir miktar ağda alınır. Ağdanın fazlası tel tutucunun üzerine
sıvanır. Ağdanın tamamı uygulama yapılacak bölgeye bırakılır. Hızlı bir
şekilde ağda spatulanın sırt kısmı ile kılların çıkış yönünde ve mümkün
olduğu kadar ince sürülür. Spatula yardımı ile sürüldüğünden ince ve hızlı
sürüş beceri ve deneyim gerektirir.
Spatula kullanmak, beceri
istemesine rağmen uygulayıcıya aynen bir ressamın fırça kullanması gibi
müdahale özgürlüğü verir.
2.3.1.
Spatula Çeşitleri
Üç çeşit spatula
bulunmaktadır.
Vücut spatulası: Geniş yüzeylerin (sırt, karın gibi) ağdasında kullanılır.
Tekli ambalajlardadır.
Orta boy spatula: Daha küçük bölgelerin (bacak, kol altı gibi) uygulamasında
kullanılır.
Yüz çubuğu: Yüz, bıyık, kaş altı gibi şerit hâlinde çalışılması
gerekli bölgelerin ağdasında kullanılır. Yüz çubukları aynı zamanda kavanoz
formundaki kozmetik ürünler ve kremlerin sürülmesinde kullanılır. Bu
ürünlerin bulunduğu kavanoz veya ambalajlara parmak değdirilmesi, ürünün
içinde mikrop üremesine yol açabilir. Bu sebeple yüz çubuğu ile kremi almak
ve sürmek çok daha sağlıklıdır.
Resim
2.3: Spatula çeşitleri
2.3.2.
Spatulaların Temizlenmesi
Spatulaların tamamı tek
kullanımlıktır. İşi bitince çöpe atılır. Vücut spatulası tekrar kullanılmak
isteniyorsa sir ağda temizleme ve masaj yağı ile temizlendikten sonra
antibakteriyel temizleme jeli ile dezenfekte edilir ve en son steril cihazına
bırakılır. Bu sebeple güzellik salonlarına müşteri potansiyeline göre yeterli
sayıda vücut spatulası bulundurmaları tavsiye edilir.
2.4. Konserve
Ağda Uygulamasında İdeal Duruş
İdeal çalışma şekli, kartuş
ağdada olduğu gibi ağda uygulanacak kişinin bakım yatağına yatırılarak
uygulama yapılmasıdır. Uygulama yapılacak bölge ile ısıtıcı cihaz arasında
ağdanın soğuyup donmaması için çok fazla mesafe olmamasına dikkat
edilmelidir. Bunun için tekerlekli ağda stantlarından yararlanılabilir.
2.5 Konserve
Ağdanın Isıtılması
Konserve ağdalar, özel
konserve ısıtıcı cihazlarda veya kombine ısıtıcının konserve ısıtıcı
bölmesinde ısıtılır. Ayrıca kombine ısıtıcının konserve ısıtma bölümünde de
konserve ağda ısıtılabilir. Cihaz alırken seçtiğiniz ürünün garanti belgesine
sahip olmasına ve garanti belgesinin Sanayi Bakanlığı onaylı olmasına dikkat
edilmelidir.
Ayrıca seçilen makinenin
kartuş taşıyıcı ile kullanılan bir ürün olmasına özen gösterilmesi tavsiye
edilir. Konserve ısıtıcı içinde tavsiye edilen konserve dışında bir şey ısıtılmaz.
Konserve ağdanın plastik kapağı kaldırılır, metal kapağı açma halkası
sayesinde açılır. Ambalajı ile birlikte konserve ısıtıcı hazneye
yerleştirilir ve cihaz çalıştırılır.
Uygulama sırasında spatula ile
alırken ya da spatulayı konservenin kenarına bırakırken cihaza veya
konservenin etrafına akabilecek ağdanın cihaza girmesini engellemek amacıyla
konserve ağdayı ısıtıcıya veya konserve ısıtıcı bölüme yerleştirmeden önce
konserve temizlik kartonlarını konservenin altından takarak cihazın temiz kalması
ve daha uzun ömürlü olması sağlanabilir.
Bunun yanında konserve tel
tutucunun temizliği de makine haznesini temiz tutma açısından faydalıdır.
Konservenin ağız kısmına giydirilen bu metal aksesuar, konservenin bir yerden
bir yere taşınmasını sağlar. Ayrıca konserveyi karıştırdığımız spatulayı orta
çubuğunun üzerine bırakabilir veya spatulanın ağda fazlasını bu çubuğa
sıyırabiliriz. Böylelikle konservemizin etrafı temiz kalacağı gibi uygulama
da daha pratik hâle gelir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.