27 Ekim 2016 Perşembe

DEPİLASYON



1. KARTUŞ AĞDA

1.1. İstenmeyen Tüyleri Uzaklaştırma Yöntemleri
     Vücudumuzda bazı kıllar gurur kaynağı iken (kirpik, saç) bazı kıllar kusur kabul edilebilir (burun, kulak, kadınlarda dudak ve çene). Özellikle kadınlar, estetik değerlerin etkisi ile vücutlarının belli yerlerindeki tüyleri uzaklaştırmak ister. Bunun için çok farklı yöntemler bulunmaktadır.
     Bu yöntemleri depilasyon ve epilasyon olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Depilasyon kıllar üzerinde geçici, epilasyon ise kalıcı sonuçlar verir.

     Tıraş bıçağı, ustura gibi kılı kökünden almaksızın tıraş etmek, kılları güçlendireceğinden etkili bir yöntem değildir. Aynı şekilde tüy dökücü kremler ve benzeri kozmetik ürünler de tüyleri kökünden almadığı için uzun süre etkili olmaz. İstenmeyen tüylerden daha uzun süreli kurtulmanın yolu, kılı kökünden almaktır. Doğru yöntem uygulanırsa tekrar kıl oluşumu, sağlıklı ve yetişkin bir insanda 4 haftayı bulacağı için uzun süre pürüzsüz bir cilt görünümü elde edilir. 


1.2. Sir Ağda

1.2.1. Tanımı
     Sir ağda, çam ağaçlarından toplanan reçinelerin bal mumu, bitkisel maddeler ve yağlar ile karıştırılarak birtakım işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen kuvvetli bir ağdadır.

1.2.2. İçeriği
     Ana maddesi reçinedir. Bu sebeple reçine ağda denildiği de olur.
Reçine: Çam ağaçlarından toplanan yapışkan ve bitkisel maddedir. Reçine su ile çözülmez, yağda çözünür. Reçineler toplandıkları bölge, iklim ve mevsim koşulları, ağaçların cinsi ve yaşı gibi etkenlere bağlı olarak değişik kalitelerde olur. Bitkisel bir madde olduğu için aynı kalitede olsalar bile ton farklılıkları gösterebilir.
Bal mumu: Genç işçi arıların ürettiği, salgılandığı anda beyaz, sonra koyulaşan bir arı ürünüdür. 1 kg bal mumu üretmek için arıların 6-10 kg bal yemesi gerekir. Bu yüzden değerli bir doğal üründür. Bal mumu su ile çözülmez, eter veya kloroformda erir.
Yağlar: Reçine ve bal mumunu çözmek amacıyla sir ağda üretilirken birtakım yağlar (örneğin Paraffinium liquidium) kullanılır.

1.2.3. Özellikleri
Etkilidir:
 Çok kuvvetlidir, en kısa tüyleri dahi alır.
 Düzenli kullanıldığında kıl köklerini zayıflatarak kılların daha zayıf, ince, seyrek ve uzun sürede çıkmasını sağlar.
 Kesinlikle şeker içermez, kıl köklerini beslemez.
 Doğru uygulandığında batık, lekelenme, morarma yapmaz.
 Cildin üzerindeki ölü tabaka da alındığından cilt yenilenir ve tazelenir.
 Sağlıklıdır:
 Bitkisel, güvenilir ve sağlıklıdır.
 Son derece hijyeniktir.
 Kartuş, spatula ve ağda kâğıtları tek kullanımlık olduğu için kişiye özel bir uygulamadır.
 Pratiktir:
 Kolay ve pratiktir.
 Hazırlığı kolay ve süresi kısadır. Hazırlık, cihaz içine ağdayı yerleştirip cihazı çalıştırmaktan ibarettir.
 İşlem süresi kısadır.
 Yağ ile çözülür, duş gerektirmez. Salonlarda duş birimi bulundurulmasına gerek yoktur.
 Acısızdır:
 Diğer uzun süreli yöntemlere göre acısız ve ağrısızdır.
 Profesyoneldir:
 Özel ısıtıcı cihazlar içinde ısıtılır.
 Kendiliğinden döner başlıklı kartuşlardan veya metal konservelerden spatula yardımıyla alınarak sürülür.
 Özel çözücü yağ ile temizlenir.
 Tek kullanımlık ağda kâğıtları ile çekilir.
 Eğitimli uzmanlarca uygulanır.
 Müşterinin ve uzmanın beğenisine hitap edecek bol çeşit (renk, koku, aroma ve kıvam) seçeneği vardır.

1.2.4. Çeşitleri
     Ana maddesi reçine olan sir ağdaya kıvam artırıcılar, yağlar, bitkisel özler, aromalar, vb. katılarak farklı ağda çeşitleri elde edilmesi mümkündür. İyi bir uzman sadece klasik natürel ağda ile işlem yapabilse de hem işe renk katmak hem hizmet yelpazesini genişletmek için farklı ürünler kullanarak başarıyı artıracaktır. Sir ağdada çeşitleme kullanılan pudra miktarı ile yapılır. İster kartuş olsun ister konserve sir ağdalar, içerdikleri pudra miktarına göre üç ana grupta toplanır. Bunlar;
- Pudrasız
- Az (ince) pudralı
- Çok (kalın) pudralıdır.

1.2.4.1. Pudrasız Ağdalar
     Hiç pudra içermez. Bu sebeple hassas olmayan ciltler için doğrudan kullanılabilir. Hassas bölge ve hassas cilde uygulanacak ise cilde önce bir kat talk pudrası sürülmesi tavsiye edilir.
Pudrasız ağdaların temel özellikleri şunlardır:
- Şeffaftır.
- Pudra içermez.
- Çok kuvvetlidir.

1.2.4.2. Az Pudralı (İnce Pudralı) Ağdalar
     Az miktarda pudra içerirler. Bu sebeple hassas olmayan ciltler için doğrudan kullanılabilir. Hassas bölge ve hassas cilde uygulanacak ise cilde önce bir kat talk pudrası sürülmesi tavsiye edilir.
Az pudraları ağdaların temel özellikleri şunlardır:
- Sedeflidir.
- Işıltılıdır.
- İnce pudralıdır.
- Renkleri içerdikleri aromaya göre çeşitlilik gösterir.
- Pudrasız ağdalara nazaran daha kıvamlıdır.

1.2.4.3. Bol Pudralı (Kalın Pudralı) Ağdalar
     Yoğun miktarda pudra içerirler. Hassas bölge ve ciltler başta olmak üzere her ciltte uygulanabilir ve altına pudra uygulanmasına gerek yoktur. Kalın pudralıdır ve ince pudralı ağdalara nazaran daha yoğun kıvamlıdır.
- Pudrasız ve ince pudralı gruba nazaran daha kalın sürülür.
- Altına pudra sürülmeksizin doğrudan uygulanabilir.
- Özellikle hassas bölgeler, terlemenin çok olduğu bölgeler ve durumlar için uygundur.
- Canlı renklerde ve mattır.

1.2.5. Sir Ağda Uygulamasında Talk Pudrasının İşlevi
     Cilt ile kıl birbirine çok yakın oluşumlardır. Dolayısıyla kıllara iyi yapışan bir madde cilde de iyi yapışacaktır. Sir ağda uygulamasında kılları kökünden alırken cilde en az zararı vermek amaçlanmaktadır. Bu nedenle cilt ile ağda arasında koruyucu bir tabaka oluşturması amacıyla talk pudrası kullanılır.
Talk pudrası aşağıdaki faydaları sağlar:
- Cilt ile ağda arasında koruyucu tabaka oluşturur.
- Ağdanın cilde doğrudan yapışmasını engeller. Böylelikle cildi tahriş etmez.
- Üzerine yapışan zerrecikleriyle kılları daha belirgin hâle getirir ve kıllar daha kolay kavranır.
- Cilt üzerinde yağ, ter, nem varsa emer; ağda için zemini kuru tutar.

     Sir ağda uygulamasında pudra, pudrasız ağdaların altına ayrıca sürülebileceği gibi pudralı ağdalar cilde doğrudan da uygulanabilir. Ağdanın içerdiği veya ağdanın altına sürülen pudra miktarı çoğaldıkça ağdanın kıvamı yoğunlaşır, ağda yapışkanlığını ve kuvvetini yitirir, ağdanın cilde yapışması zorlaşır fakat deriye yapışma az olacağı için cilt tahrişleri, kızarıklık ve acı azalır.
     Hassas ciltlere ve bölgelere uygulama yapılırken ya pudralı ağdaların kullanılması ya da alta bol pudra sürülmesi gerekir.
     Elinizde talk pudrası var ise tek çeşit ağda ile de her bölgeye ağda yapılabilir. Ancak profesyonel bir salonda, müşteri memnuniyeti yaratma, farklı beğenilere ve ihtiyaçlara cevap verebilme, servis kalitesinin yükseltilmesi gibi amaçlarla pudrasız, ince pudralı ve kalın pudralı olmak üzere her kategori ağdanın servise hazır bulundurulması tavsiye edilir. Bu üç grup ağda zaman içerisinde farklı zevk ve beğenilere cevap vermek adına çeşitlendirilebilir.
     Bunun yanında sir ağdanın hiçbir çeşidinin raf ömrü yoktur. Ağda içine su veya yağ kaçırılmadığı sürece bozulmaz. Bu nedenle aynı çeşit ağdalar arasında ton farkları olması ağdanın bozuk olduğunu göstermez, reçine doğal bir madde olduğu için ton farklılıkları da gayet normaldir.
Pudralı ağdaları ısındıklarında pudranın konservede dibe çökmesi veya kartuşta bir yere toplanması nedeniyle harelenmeler gösterebilir. Bu durum, ağdanın bozuk olduğunu göstermez. Konserve ağdaların ara sıra spatula ile karıştırılması gerekir.

1.2.6. Sir Ağdanın Kalitesi
     Sir ağdanın kalitesi reçinenin geçirdiği işlemlere ve başta reçine olmak üzere içine katılan maddelerin kalitesine bağlıdır. Bu nedenle daha kaliteli depilasyon işlemi için seçilen ürünlerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması, CE (Avrupa Standartları) uygunluk belgesine sahip olması ve kalite belgelerinin mevcut olması gerekmektedir.

1.2.7. Ağda Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
     Cildimiz, her bölgede aynı hassasiyeti göstermez. Bacaklarımızdaki tenin hassasiyeti ile kasıklarımızdaki tenin hassasiyeti bir değildir. Kol altları, yüz, kasıklar, bacak araları, diğer bölgelere nazaran daha hassas bölgelerdir. Cilt hassasiyeti fazla olunca cildin tahriş olma olasılığı artar. Bu durumda hassas bölgelere sir ağda yaparken cildin tahriş olmasını engelleyecek birtakım uygulamalar gerekebilir.
     Ağda çeşidini belirlerken tek dikkat edilecek husus, cilt veya bölge hassaslaştıkça ağdanın içerdiği pudra miktarının ya da ağdadan önce sürülecek pudra miktarının artması gerektiğidir.
      Bu sebeple yüz ağdası, bacak ağdası, kol ağdası gibi farklı ağda çeşitlerine gerek yoktur. Hassas bölgelerde pudralı ağdaların tercih edilmesi veya ağdadan önce pudra sürülmesi yeterlidir.
      Pudrasız ağda kullanılıyorsa cilde ince bir kat pudra sürülebilir. Hassas bölgelerde ve ciltlerde ise bol miktarda pudralama yapılması gerekir.
      İnce pudralı bir ağda kullanılıyorsa bacak ağdası gibi göreceli fazla hassas olmayan bölgelerde alta pudralama yapılmayabilir ancak hassas bölge ve ciltlerde pudralama yapılması tavsiye edilir.
      Kalın pudralı bir ağda kullanılıyorsa alta pudra sürmeksizin sir ağda uygulaması yapılabilir.
      Cilt hassas ise pudralı ağdalar tercih edilmeli veya ince pudralı / pudrasız ağdanın altına bol miktarda pudralama yapılmalıdır.


 1.3. Sir Ağda Sistemleri
     Sir ağda üretildikten sonra ya kartuş dediğimiz kendiliğinden döner başlıklı plastik tüplere ya da konserve dediğimiz metal kutulara doldurulur. Sir ağda sistemleri, kartuş sistem ve konserve sistem olmak üzere ambalajına göre isimlendirilir. Bu iki sistem arasında bazı farklar bulunur ancak her iki ambalajın içerisinde de aynı ürün bulunmaktadır. Sistemlerin arasında ürün veya kalite farkı yoktur, sadece uygulama farkları vardır. 


1.3.1 Kartuş Sistem
     Pudrasız, ince pudralı ve kalın pudralı ağdalar olmak üzere üç farklı grup ağdadan oluşur.

1.3.1.1 Uygulama Yöntemi
     Isıtıcı cihazda ambalajıyla beraber ısıtılmış 100 ml sir ağda içeren kartuşlar, kendiliğinden döner başlıkları sayesinde incecik akar ve sürülür.


                             Resim 1.1: Kartuş ağda uygulaması                                     Resim 1.2: Kartuş ağda

1.3.1.2. Kartuş Sistem Uygulama Bölgeleri
     Uzmanın ve uygulama yapılan kişinin tercihine göre her bölgede uygulanabilir. Kartuş sistem özellikle bacak, sırt, karın, kol gibi düz ve geniş yüzeylerde son derece pratiktir. Çok oylumlu, girintili çıkıntılı bölgelerde ve kılların çok uzun olduğu durumlarda uygulama biraz zorlaşabilir. Farklı bölgeler için farklı başlıklardan faydalanılabilir.

Kartuş Başlık Çeşitleri
 Üç farklı kartuş başlığı vardır;
Büyük başlıklı kartuşlar: Bacak, kol gibi geniş yüzeyler için idealdir.
Küçük başlıklı kartuşlar: Daha dar alanlar (bikini, kol altı, vb.) için idealdir.
Minik başlıklı kartuşlar: Şerit hâlinde çalışma yapılması gereken yerler (kaş altı, bıyık, favori vb.) için idealdir.
Resim 1.3: Kartuş ağda başlıkları 

Kartuş Ağda Başlıkları
      Kartuş başlıkları yüksek ısıda preslenmiştir, yapıştırma değildir. Bu sebeple yüksek basınç altında kalmadığı veya kesici, delici alet ile zedelenmediği sürece yerinden çıkması mümkün değildir ve kartuşlar tek kullanımlıktır, tekrar doldurulamaz. Bitince çöpe atılır. Bir kişiye hizmet verirken bir kartuş tam bitmiyorsa bir sonraki kişiye geçmeden önce kartuş başlıkları temizlenip dezenfekte edilir.
     Kartuş başlıklarını temizlerken bir parça temiz ağda kâğıdına sir ağda temizleme ve masaj yağı dökülür ve kartuş başlığındaki ağda bu yağlı kâğıt ile iyice temizlenir. Daha sonra bir parça ağda kâğıdına bir miktar antibakteriyel temizleme jeli sürülür ve kartuş başlığı iyice silinerek dezenfekte edilir. İşlem sırasında yağın veya jelin kartuş başlığından içeri akmamasına dikkat edilir.

1.3.1.3. Kartuş Ağda Uygulamasında İdeal Duruş
     İdeal çalışma şekli, kartuşun ağda yapılacak yüzeye dik tutulmasıdır. Böylelikle hem düzgün uygulama yapılır hem de kartuş içindeki ağda son damlasına kadar tüketilebilir. Uygulama yapılacak kişiyi bakım yatağına yatırmak en doğru çözüm olacaktır.

1.3.1.4. Kartuş Ağdanın Isıtılması
     Kartuş ağdalar, özel kartuş ısıtıcı cihazlarda veya kombine ısıtıcının kartuş ısıtıcı bölmesinde ısıtılır. Bunun için üretilmiş ayrı makineler bulunmaktadır.


Resim 1.4: Kartuş ağda ısıtıcıları

     Cihaz alırken seçilen ürünün garanti belgesine sahip olmasına ve garanti belgesinin Sanayi Bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca seçilen makinenin kartuş taşıyıcı ile kullanılan bir ürün olmasına özen gösterilmesi tavsiye edilir.
     Kartuş taşıyıcı, kartuş ısıtıcı cihazlarda veya kombine ısıtıcı cihazın kartuş ısıtıcı bölümünde ağdayı ısıtmak amacıyla tek kullanımlık döner başlıklı kartuş ağdaların içine yerleştirildiği bölümdür. Kartuş taşıyıcılar, kartuş taşıyıcı yuvasına yerleştirildikten sonra cihaz çalıştırılır ve kartuş ağda kendinden termostatlı ve ısı ayarlı bu taşıyıcıların içinde ısınır. Uygulama esnasında kartuş, kartuş taşıyıcının içinden çıkartılmaz. Böylelikle, uygulama yapan kişi direkt kartuşu tutmadığından elleri yanmaz ve batmaz. Kartuş taşıyıcı, son derece ergonomik olduğundan kolayca kavranır, temiz ve rahat bir çalışma sağlar.
     Üstelik içinde yer alan otomatik termostatı sayesinde uygulama esnasında kartuş cihazdan ayrılsa bile ağdanın ısısı uzun süre korunur, uygulama kolaylığı ve enerji tasarrufu sağlar.

1.3.1.5. Cihaz Kullanımda Dikkat Edilecek Hususlar
- Cihazlar yerli ise TSE, ithal ise CE belgelerinin bulunması yasa gereğidir.
- Kartuş ısıtıcı cihazlar sadece bu amaçla üretilen 100 ml kartuş ağdaları ısıtmak için üretilmiştir. Başka bir maddenin ısıtması için kullanılmaz. Ağda, cihazın içine doğrudan dökülmez. Cihazın içine akan ağda, cihazın bozulmasına yol açabilir.
- Konserve ısıtıcı cihazlar sadece bu amaçla üretilen 800 ml konserve ağdaları ısıtmak için üretilmiştir. Başka bir maddenin ısıtılması için kullanılmaz. Ağda, cihazın içine doğrudan dökülmez. Cihazın içine akan ağda, cihazın bozulmasına yol açabilir.
- Cihazları çalıştırmadan önce kullanma kılavuzlarını dikkatlice okuyunuz ve uyarılara uyunuz.
- Cihazla ilgili problem olduğu zaman yetkili teknik servise başvurunuz. Cihazı açmaya veya kendiniz tamir etmeye kalkışmayınız. Garanti süreniz dolmadı ise yetkili teknik servise başvururken faturanız ve garanti belgenizi yanınızda bulundurunuz.

1.3.1.6. Cihazların Temizliği
     Cihazlar tel tutucu ve temizlik kartonları ile korunursa içine ağda akmasını engellenir. Cihazların bakımı ve temizliği günlük yapılırsa hem müşterilere daha iyi hizmet verilmiş ve potansiyel görüntü tazelenmiş olur hem de cihazlar daha uzun ömürlü olur.
     Cihazların bakımını günlük olarak cihaz temizleme solüsyonu ile yapabilirsiniz. Temiz ve yumuşak bir beze dökeceğiniz cihaz temizleme solüsyonu ile ağda akan cihazı veya komple yüzeyi yumuşak hareketlerle temizleyebilirsiniz.

1.4. Şekerle Hazırlanan Ağdalar
     Belli ölçülerde karıştırılan şeker, limon (limon tuzu) ve su ile hazırlanan ağda çeşitleridir. Hazır olarak satıldıkları gibi iş yeri ve ev ortamında hazırlanabilir. Evde, hamamlarda, güzellik salonlarında, bazı berber salonlarında hâlen uygulamaya devam edilmektedir. 

1.4.1. Çeşitleri
El ağdası
Şeker ağdası (ılık ağda)

1.4.2. Şeker Ağda İle Sir Ağda Arasındaki Farklılıklar:

Yukarıda sayılan farklar dışında uygulama yöntemi aşağı yukarı aynıdır.

1.5. Sir Ağda Uygulama Öncesi ve Sonrası Kullanılan Kozmetikler

1.5.1. Ağda Öncesi Jel
     Ağda uygulama öncesinde antibakteriyel jel tavsiye edilir çünkü kıllar, cildin derinliklerinde kıl kesesi içinde bulunur. Sir ağda işlemi, kılları kökünden aldığı için kıl kesesinin olduğu yerde mikropların yerleşmesi için ideal bir ortam oluşturur. Bu sebeple ağda işleminden önce yüzeyi mikroplardan arındırmak gerekir. Aksi takdirde cilt mikrop kapabilir. Çoğu zaman kendini sivilcelenme veya enfeksiyon olarak gösterir. Hâlbuki mikropları ciltten temizler ve birtakım hijyen kurallarına dikkat edersek bu rahatsızlıkların hepsini önleyebiliriz.
     Temizleme jeli kullanılmasının bir başka önemli sebebi, ağda yapılacak yüzeyin temiz ve kuru olması ihtiyacıdır. Cilt yüzeyinde kozmetik ürünler, ter, yağ, kir vb. var ise ağda cilde yapışmaz. Temizleme jeli, cildi temizleyerek ağdaya hazırlar.
     Temizleme jeli kullanmadan sir ağda yapmak da mümkündür. Ancak sir ağda uzmanının önce kendi sonra işlem yaptığı kişilerin sağlığını düşünmesi, temiz ve hijyenik ortamlarda çalışması ve cildin mikrop kapmaması için azami özeni göstermesi gerekmektedir.
     Kaliteli bir temizleme jeli, antibakteriyel özellik taşıması için belli derecede alkol içermelidir. Sir ağda işlemi sonrası cildin üst tabakası alındığından hararet yapan cilde bu derece alkol içeren bir ürün sürülürse cildi yakabilir. Ayrıca sir ağda sonrası alkol içeren ürünlerin ağda yapılmış bölgeye sürülmesi cilt lekelenmelerine sebebiyet verebilir. Bu nedenle antibakteriyel temizleme jelinin ağda sonrası değil, ağda öncesinde kullanılmasını gerekmektedir.

1.5.2. Sir Ağda Temizleme Yağı
     Sir ağda, reçine içerdiğinden sadece yağ ile çözülür Bu sebeple su ile arındırmaya çalışmamalıdır. Sir ağda her türlü yağ ile çözülebilir. Ayçiçek yağı, makine yağı, zeytinyağı vb. Ancak sağlık açısından cildi tahriş etmeyen ve cilde zarar vermeyen yağlar kullanılmalıdır. Kozmetik açıdan da güzel kokulu ve sürümü rahat yağlar kullanılmalıdır. Ağdayı çözerken kullandığımız yağlarda aranması gereken bir başka özellik ise tohum yağları içermemesidir çünkü tohum yağları, kıl kökünü besleyerek daha gür çıkmalarını sağlar (Hint yağı, badem yağı, susam yağı gibi). Pek çok bebek yağının da bu maddeleri içerdiği unutulmamalıdır. Bu sebeple herhangi bir yağ yerine tavsiye edilen yağı kullanınız. Müşteriniz yağ ile temizlenmek istemeyebilir. Bu durumda yağ kadar olmasa da yine kuvvetli çözücü özelliği olan ve kıl kökünü beslemeyen nemlendirici ve rahatlatıcı losyon kullanılabilir.
İdeal sir ağda temizleme yağı aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
 Ciltteki ağda kalıntılarını rahat ve hızlı bir şekilde çözmelidir.
 Cilde zarar vermemeli, cildi tahriş etmemelidir.
 Çabuk emilmelidir, bulaşma yapmamalıdır.
 Ciltte yağlı etki bırakmamalıdır.
 Kıl kökünü besleyen tohum yağları içermemelidir.
 Cildi nemlendirmeli, beslemelidir.
 Hoş kokulu ve kullanımı kolay olmalıdır.

1.5.3. Nemlendirici ve Rahatlatıcı Losyon
     Sir ağda işlemi sırasında cildin üst tabakası da alındığı için hafif tahriş ve kızarıklık, nem kaybına bağlı yanma hissi olabilir. Bu şikâyetleri en aza indirmek için işlemi bitirir bitirmez nemlendirici ve rahatlatıcı losyon ile masaj yapılması önerilir.

1.5.4. Talk Pudrası
     Cilt üzerinde koruyucu tabaka oluşturmak ve kuru yüzey sağlamak için kullanılan talk pudrasının dermatolojik, ince dokulu, yumuşak formüllü ve çabuk yayılan bir ürün olması gereklidir. Pudra özellikle koltukaltı ağdasında, önemli bir yardımcı üründür.

1.5.5. Peeling Ürünler
     Peeling ürünleri kıl dönmesi, batıklar veya çok kısa olduğu için uçları belirgin olmayan kılların ağda öncesinde yüzeye çıkartılması için kullanılır. Batık problemi var ise ağda işleminden önce nazik bir peeling ürünü ile yumuşakça masaj yapılarak kıl uçlarının yüzeye çıkartılması tavsiye edilir. 

1.5.6. Tüy Çıkışını Geciktirici Ampul
     Kıl köküne etki ederek tüyün tekrar çıkma süresini geciktiren ve düzenli kullanıldığında zamanla tüylerin incelmesini sağlayan üründür.

1.6. Sir Ağda Uygulamasında Kullanılan Araç Gereçler

1.6.1. Ağda Kâğıdı
     İyi bir ağda kâğıdı aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
 Tek kullanımlık dokunmamış mensucat malzemeden
 Sık dokunmuş
 Gözeneksiz, damarsız, şeritsiz, pürüzsüz
 Yeterli kalınlıkta
 Esnemeyen
 Dayanıklı
 Cildi tahriş etmeyen
 Ağdaya iyi yapışan
 Ağdayı üzerine geçirmeyen
 Cilde direk temas eden ürünler için gerekli sertifikaya sahip olan

1.6.1.1 Ağda Kâğıdı Hazırlanması
     Ağda kâğıtları genellikle 7 cm eninde, 100 m uzunluğunda sarılmış rulolar hâlinde satılır. Ağda yapılacak bölgeye uygun ebatlarda kesilerek kullanılır. Bacak ağdası için ideal uzunluk 20-25 cm şeritlerdir. Daha küçük bölgeler için daha kısa şeritler kesilir. Bıyık, kaş gibi bir hayli küçük bir bölgeye ağda yapılacak ise ağda kâğıdı kesilirken enine değil, şekilde görüldüğü gibi boyuna kesilmelidir çünkü enine kesilen ağda kâğıdı çekilirken esneyip kopabilir.


     100 m rulo bezlerin dışında tedarikçilerde 7 cm eninde, 22 cm boyunda hazır kesilmiş 100 adet ağda kâğıdının yer aldığı kutular da satılmaktadır. Seyahat vb. durumlarda kullanmak için aynı şekilde kesilip hazırlanmış 20 adet ağda kâğıdının bulunduğu paketler de mevcuttur.
     Ağda kâğıdını kesmek için ise kâğıt kesme makinesi çok kullanışlı ve zamandan tasarruf sağlayan bir yardımcıdır.

1.6.2. Bakım Yatağı
     İşlemin en iyi şekilde yapılabilmesi için uygulama yapılacak kişinin yere paralel yatırılması, bakım yatağının bir servisten diğerine geçişte değiştirilmek üzere tek kullanımlık yatak rulosu veya yatak örtüsü ile kaplanması tavsiye edilir.

1.6.3. Diğer Ürünler
     Daha temiz ve hijyenik çalışma için tek kullanımlık ürünlerden; iç çamaşırı, kimono / bornoz, saç bandı, terlik, slip, önlük vb. ürünleri depolamak ve servis vermek için tekerlekli ağda arabaları, etajer veya stantlardan, cihazları temizlemek için özel temizleyici solüsyonlardan faydalanılabilir.

1.7. Sir Ağda Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar

1.7.1 Sir Ağda Yapılmasının Uygun Olmadığı Bölgeler
 Göz çevresi
 Meme uçları ve çevresi
 Genital bölge

     Bu bölgelere kesinlikle sir ağda yapılmaz çünkü bu bölgelerde cilt diğer bölgelere nazaran çok daha ince, sinir uçları da yüzeye çok daha yakındır. Sir ağda çok kuvvetli olduğu için bu bölgelere uygulanması sağlık problemlerine yol açabilir. Doktorlar, bu bölgelere sir ağda uygulamasını kesinlikle önermezler. 

1.7.2. Uygulamanın Sakıncalı Olduğu Durumlar
 İltihaplı yaralar, açık yaralar, kabuk bağlamış yaralar
 Yanık cilt
 Kesikler
 Tahriş olmuş cilt
 Aktif akneli (sivilceli) cilt
 Et benleri
 Egzama ve diğer cilt rahatsızlıkları olan cilt
 Güneş yanığı olmuş ciltlerde (Bronz tene yapılabilir.) kullanılmamalıdır.
 Ayrıca hamilelerin, cildi alerjik olan ve kan dolaşımı bozukluğu bulunan kişilerin sir ağda kullanmadan önce doktora danışması tavsiye edilir.

     Regl döneminde ağda yapılabilir ancak bu dönem ve öncesinde kadınlar hormonal yapıları gereği daha hassas oldukları için işlem acılı ve cilt tahrişleri daha fazla olabilir. Üstelik bu dönemde alınan kıllar 2-3 hafta içinde tekrar gözle görülür ölçüde uzar. Bu sebeple ağda için en ideal zaman, regl döneminden sonraki 1-2 haftadır.

1.7.3. Hassas Ciltlere Sir Ağda Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar
 Pudralı ağda tercih edilmeli, yoksa alta bol miktarda pudra sürülmelidir.
 Küçük bölgeler hâlinde çalışılmalıdır.
 Ağda kâğıdının her çekimde yenilenmesi tavsiye edilir.
 Küçük bir bölgede deneme yapılması ve cildin reaksiyonlarının 2 saat boyunca gözlemlenmesi tavsiye edilir. Cilt aşırı tepki veriyorsa ağda yapılmamalıdır.
 İşlem sonrası sir ağda temizleme yağı ile temizlenerek cilde hemen nemlendirici ve rahatlatıcı losyon tatbik edilmeli ve her yarım saatte bir ya da ihtiyaç duyulan sıklıkta nemlendirici ve rahatlatıcı losyon uygulaması tekrar edilmelidir
 Kişinin regl, menopoz gibi hormonal değişiklikler geçirdiği dönemde olmadığından emin olunmalıdır.

1.7.4. Sir Ağda Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar
     Sir ağda sonrası ilk 24 saat, hiç değilse 12 saat boyunca dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Sir ağda sonrasında;
 Duş almamak,
 Denize, havuza veya saunaya girmemek,
 Güneşe çıkmamak,
 Solaryuma girmemek,
 Cilde alkol içeren ürünler (parfüm, kolonya, deodorant vb.) sürmemek,
 Aşırı terlememeye özen göstermek, terlenen bölgeye talk pudra uygulaması yapmak,
 Ağda sonrası kaşınma hissi normaldir, ağda yapılmış bölgeyi kaşımamak,
 Ağda sonrası cilde kozmetik uygulamamak,
 Ağda sonrası masaj işlemi yaptırmamaya dikkat etmek gerekmektedir.

1.7.5. Vücut Isısının Ağda Uygulamasında Önemi
     Ağda yapılacak kişinin cildi çok soğuk ise özellikle pudralı ağda cilt üzerinde donarak sürüşü zorlaştırabilir. Bu durumda ellerinizle kişinin vücut ısısını normale döndürmek amacıyla friksiyon yapılmalıdır. Kişinin cildi çok sıcak ise ağda cilt üzerinde çok akışkan hâle gelebilir. Bu durumda vücut ısısı normale dönene kadar beklenmeli ya daha pudralı ağdalar tercih edilmelidir ya da alta bol pudra serperek ağdanın kıvamını koyulaştırılmalıdır.

1.8. Ağda Odasında Olması Gereken Özellikler
 Rahat çalışmaya imkân verecek kadar hareket alanı olmalıdır.
 Oda havadar olmalı, sabit ısıda kalmasına uygun bir havalandırma ve ısıtma sistemine sahip bulunmalıdır.
 Toprak hatlı, yeterli ve uygun elektrik tesisatı olmalıdır.
 Soyunma kabini, paravan vb. olmalıdır.
 Odanın görselliğini sağlayacak ve müşteriyi rahat ettirecek dekor oluşturulmalıdır.
 Odanın aydınlatması iyi olmalıdır.

1.8.1. Ağda Salonunda Bulunması Gereken Araç Gereçler
 En iyi çalışmayı sağlamak için bakım yatağı olmalıdır.
 Ağdayı ısıtmak için kartuş, konserve ya da kombine ısıtıcı cihazlar olmalıdır.
 Yeterli ve çeşitli ağda bulundurulmalıdır.
 Ağda ile ilgili yan ürünler ve aksesuarlar (ağda kâğıdı, ağda yağı, ağda losyonu, antibakteriyel jel, pudra, temizlik kartonları, tel tutucu vb.) yeteri miktarda bulundurulmalıdır.
 Tüm bunları yerleştirebileceğimiz tekerlekli stant, dolap vb. olmalıdır.
 Sterilizasyon cihazı bulundurulmalıdır.
 Tek kullanımlık ürünler (yatak rulosu veya yatak örtüsü, kullanıcı önlüğü, müşteri için kimono, slip, saç bandı, terlik, vb.) yeterli miktarda bulundurulmalıdır.
 Cihazı temizlemek için cihaz temizleme solüsyonu bulundurulmalıdır.
 Müşteri hakkında notlar alabilmek için defter ve kalem bulundurulmalıdır.

1.9. İşlem Öncesi Dikkat Edilecek Hususlar
     Sir ağda işlemi öncesinde;
 Ağda odasının ısısına,
 Cihazların çalışıp çalışmadığına,
 Uygun bir ağda çeşidi seçilip seçilmediğine,
 Ağdanın yeterli derecede ısınıp ısınmadığına,
 Ağda odasının temizlik ve düzenine,
 Ürünlerin stok durumuna,
 Müşterinin ilk sir ağda deneyimi olup olmadığına,
 Müşterinin cildinde problem olup olmadığına,
 Müşterinin hamilelik ya da adet dönemi gibi hormonlarının farklı olduğu bir dönemde olup olmadığına,
 Müşterinin vücut ısısına,
 Müşterinin cilt hassasiyetine,
 Tüylerin durumu ve çıkış yönüne dikkat edilmelidir.


2. KONSERVE AĞDA
     Kartuş ağda uygulamasında da anlattığımız gibi sir ağda, üretildikten sonra ya kartuş dediğimiz kendiliğinden döner başlıklı plastik tüplere ya da konserve dediğimiz metal kutulara doldurulur. Sir ağda sistemleri, kartuş sistem ve konserve sistem olmak üzere ambalajına göre isimlendirilir. Bu iki sistem arasında bazı farklar bulunur ancak her iki ambalajın içinde de aynı ürün bulunmaktadır. Sistemlerin arasında ürün veya kalite farkı yoktur sadece uygulama farkları vardır.
Konserve ağda pudrasız, ince pudralı ve kalın pudralı ağdalar olmak üzere üç farklı grup ağdadan oluşur. Aynı grup içindeki ağdalarda aromaya göre çeşitler bulunur.

2.1. Uygulama Yöntemi
     Metal kutular içinde bulunan 800 ml sir ağda, ambalajıyla birlikte ısıtıcı cihazın içerisinde ısıtılıp spatula yardımı ile sürülür.


Resim 2.1: Konserve sistem ağda uygulaması 

2.2. Konserve Sistem Uygulama Bölgeleri
     Konserve sistem, uzmanın spatula ile daha rahat uygulama yapabildiği bir sistem olduğu için oylumlu, girintili, çıkıntılı yüzeyler ve kısmen dar alanlar başta olmak üzere tercihe göre ağda yapılması sakıncalı durum ve bölgeler dışında her yere uygulanabilir. Kartuş ile girilemeyecek kadar oylumlu (kol altı, kasık vb.) veya tüylerin çok olup kartuşların döner başlığına dolanmasından dolayı kartuş ile girilmesi çok uygun olmayan durumlarda idealdir. Küçük bölgelerin çalışılması için de uygundur.

2.3. Spatula Kullanımı
     Spatulanın ucuna bal kıvamındaki bir miktar ağda alınır. Ağdanın fazlası tel tutucunun üzerine sıvanır. Ağdanın tamamı uygulama yapılacak bölgeye bırakılır. Hızlı bir şekilde ağda spatulanın sırt kısmı ile kılların çıkış yönünde ve mümkün olduğu kadar ince sürülür. Spatula yardımı ile sürüldüğünden ince ve hızlı sürüş beceri ve deneyim gerektirir.
Spatula kullanmak, beceri istemesine rağmen uygulayıcıya aynen bir ressamın fırça kullanması gibi müdahale özgürlüğü verir.

2.3.1. Spatula Çeşitleri
     Üç çeşit spatula bulunmaktadır.
Vücut spatulası: Geniş yüzeylerin (sırt, karın gibi) ağdasında kullanılır. Tekli ambalajlardadır.

Orta boy spatula: Daha küçük bölgelerin (bacak, kol altı gibi) uygulamasında kullanılır.

Yüz çubuğu: Yüz, bıyık, kaş altı gibi şerit hâlinde çalışılması gerekli bölgelerin ağdasında kullanılır. Yüz çubukları aynı zamanda kavanoz formundaki kozmetik ürünler ve kremlerin sürülmesinde kullanılır. Bu ürünlerin bulunduğu kavanoz veya ambalajlara parmak değdirilmesi, ürünün içinde mikrop üremesine yol açabilir. Bu sebeple yüz çubuğu ile kremi almak ve sürmek çok daha sağlıklıdır.

                                                                                    Resim 2.3: Spatula çeşitleri

2.3.2. Spatulaların Temizlenmesi
     Spatulaların tamamı tek kullanımlıktır. İşi bitince çöpe atılır. Vücut spatulası tekrar kullanılmak isteniyorsa sir ağda temizleme ve masaj yağı ile temizlendikten sonra antibakteriyel temizleme jeli ile dezenfekte edilir ve en son steril cihazına bırakılır. Bu sebeple güzellik salonlarına müşteri potansiyeline göre yeterli sayıda vücut spatulası bulundurmaları tavsiye edilir.

2.4. Konserve Ağda Uygulamasında İdeal Duruş
     İdeal çalışma şekli, kartuş ağdada olduğu gibi ağda uygulanacak kişinin bakım yatağına yatırılarak uygulama yapılmasıdır. Uygulama yapılacak bölge ile ısıtıcı cihaz arasında ağdanın soğuyup donmaması için çok fazla mesafe olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için tekerlekli ağda stantlarından yararlanılabilir.

2.5 Konserve Ağdanın Isıtılması
     Konserve ağdalar, özel konserve ısıtıcı cihazlarda veya kombine ısıtıcının konserve ısıtıcı bölmesinde ısıtılır. Ayrıca kombine ısıtıcının konserve ısıtma bölümünde de konserve ağda ısıtılabilir. Cihaz alırken seçtiğiniz ürünün garanti belgesine sahip olmasına ve garanti belgesinin Sanayi Bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmelidir.
     Ayrıca seçilen makinenin kartuş taşıyıcı ile kullanılan bir ürün olmasına özen gösterilmesi tavsiye edilir. Konserve ısıtıcı içinde tavsiye edilen konserve dışında bir şey ısıtılmaz. Konserve ağdanın plastik kapağı kaldırılır, metal kapağı açma halkası sayesinde açılır. Ambalajı ile birlikte konserve ısıtıcı hazneye yerleştirilir ve cihaz çalıştırılır.
     Uygulama sırasında spatula ile alırken ya da spatulayı konservenin kenarına bırakırken cihaza veya konservenin etrafına akabilecek ağdanın cihaza girmesini engellemek amacıyla konserve ağdayı ısıtıcıya veya konserve ısıtıcı bölüme yerleştirmeden önce konserve temizlik kartonlarını konservenin altından takarak cihazın temiz kalması ve daha uzun ömürlü olması sağlanabilir.
     Bunun yanında konserve tel tutucunun temizliği de makine haznesini temiz tutma açısından faydalıdır. Konservenin ağız kısmına giydirilen bu metal aksesuar, konservenin bir yerden bir yere taşınmasını sağlar. Ayrıca konserveyi karıştırdığımız spatulayı orta çubuğunun üzerine bırakabilir veya spatulanın ağda fazlasını bu çubuğa sıyırabiliriz. Böylelikle konservemizin etrafı temiz kalacağı gibi uygulama da daha pratik hâle gelir. 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.